.
`
refresh 4 new artikal
.

09 August 2009

HIMPUNAN ISA : Jika Betul Mereka Rugi.. Ayuh Kita Bagi depa Rugi Betul-Betul... Jom Boikot..


SEMINGGU SELEPAS DEMO ANTI ISA
Oleh Mas AA

http://lh4.ggpht.com/_Pg5F9bYv9Xc/SHXhXKj-7DI/AAAAAAAAAa8/owu2S2wK1_0/s640/Mal%20(21).JPG

Setelah seminggu rakyat massa 1Malaysia berdemontrasi di bumi Kuala Lumpur menentang akta zalim ISA tetapi media bajingan UBN terus mengutuk dan mengeji tindakan rakyat. Setiap hari media UBN memainkan isu ini untuk mengubah minda rakyat supaya mengatakan demontrasi akan membawa pada huru-hara dan kerugian harta benda. Benarkah?

Media PR terus mempertahankan tindakan demontrans dengan membawa pandangan sekiranya perhimpuanan tersebut dijalankan tanpa gangguan komponen UBN iaitu anggota polis. Menteri-menteri UBN menggaggarkan kerugian hampir RM 200 juta. Peniaga-peniaga pula membuat aduan melalui kaunter yang dibuka oleh UBN dan dianggarkan hampir RM 10 juta.

Saya tidak mahu mengulas berkenaan perkara ini kerana telah terlalu banyak diulas didalam blog dan media-media alternatif tetapi ingin memperkatakan masalah kerugian yang dialami oleh peniaga. Bayangkan dalam masa satu hari hampir 100 ribu rakyat dengan sukarela untuk turun menghantar memorandum kepada YDPA untuk menghapuskan akta zalim ISA. Harus diingat bukannya mudah 100 ribu rakyat serentak dari seluruh 1Malaysia boleh berkumpul di KL tetapi kerana sikap pemerintah zalim UBN semua itu menghadapi kesukaran dan hampir gagal. Maka wajar kedua-dua pihak bertanggungjawab ke atas peristiwa yang berlaku. Bagaimana?

Pakatan Rakyat wajar membayar ganti rugi kepada tuntutan peniaga iaitu sebanyak RM 10 juta tetapi sebagai balasan menyeru kepada semua penyokong PR supaya boikot membeli-belah di kawasan Masjid India, Sogo dan kawasan-kawasan lain yang dituntut ganti rugi oleh golongan peniaga sempena Ramadhan dan Syawal yang akan menjelma. Manakala pihak kerajaan UBN pula membayar ganti rugi yang akan dialami oleh pihak peniaga sepanjang Ramadhan nanti maka secara tidak langsung terdapat situasi menang-menang kerana kerugian yang dialami oleh peniaga pada hari 1 Ogos disebabkan oleh pihak berkuasa yang dikuasai oleh UBN maka ada kewajaran disini saling membayar ganti rugi. Peniaga-peniaga sepatutnya sedar supaya jangan jadi alat pada UBN maka tindakan ini secara tidak langsung merupakan satu kesan jangka panjang kepada UBN supaya jangan menghalang hak rakyat. Bayangkan sekiranya semua penyokong PR memboikot peniaga-peniaga di tempat-tempat tersebut????

http://kedahlanie.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

4lower