.
`
refresh 4 new artikal
.

27 April 2009

umno:GEMPAR..TUN MAHADHIR CALON PRK PENANTI?

Umno wajar mencalonkan Tun Mahathir Mohamad bertanding pada pilihan raya kecil Dewan Undangan (Dun) Penanti 31 Mei depan memandangkan mantan perdana menteri itu ghairah mahu Barisan Nasional menyertai pilihan raya terbabit.

� Anggota Parlimen Machang, Saifuddin Nasution Ismail berkata, pemilihan Dr Mahathir sebagai calon BN sesuai kerana pengaruhnya sudah ada dalam kepemimpinan Dato' Seri Najib Razak sekarang.

"Oleh kerana Dr Mahathir bersungguh-sungguh meminta BN menyertai pilihan raya kecil tersebut walaupun Najib membayangkan BN mungkin tidak akan bertanding," katanya pada ceramah di Markaz PAS�Dun Hulu Besut, baru-baru ini.

Bekas Perdana Menteri keempat itu sebelum ini mahu BN meletak calon pada pilihan raya kecil berkenaan tersebut.

Sedangkan Perdana Menteri baru mahu BN mengkaji sama ada menyertai atau tidak pilihan raya kecil Dun Penanti yang dianggap membazirkan duit.

Kenyataan Najib itu turut disokong Presiden Gerakan, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon dan beberapa lagi pemimpin BN lain.

Kata Saifuddin pertama kali dalam sejarah negara apabila BN mengeluarkan kenyataan tidak berminat untuk menyertai pilihan raya kecil semenjak lebih 50 tahun memerintah negara ini.

Dun Penanti terletak di kawasan Parlimen Pemantang Pauh yang diwakili Penasihat Parti KeADIlan Rakyat, Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Manakala Dun Permatang Pasir diwakili PAS (Hamdan Abdul Rahman)�dan Dun Seberang Jaya dimenangi melalui Dato' Arif Shah Omar Shah.

Turut hadir pada ceramah tersebut, penceramah bebas Ustaz Hamid Derani, Pengerusi MTD Dun Hulu Besut, Salahuddin Jaafar dan bekas calon PAS DUN Besut Ustaz Mohd Zain Hassan. - mj _harakahdaily.net

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

4lower