.
`
refresh 4 new artikal
.

20 October 2009

Memang PAS dipimpin Oleh Pro-UMNO


Sewaktu saya menulis tulisan Sanggahan Idris Yang Karut, saya terlepas pandang tulisan Prof Abd Aziz Bari yang memang ada menukilkan
Dengan itu mungkin sudah sampai masanya Pas membuat langkah drastik, sama ada mendisiplinkan Exco Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali atau menyingkirkannya terus. Dalam beberapa portal berita Hasan dilihat sebagai liabiliti kepada Pakatan umumnya dan Pas khususnya. Bagaimanapun, ini tidak mudah untuk berlaku kerana Hasan dilihat mewakili golongan yang pro-UMNO dalam Pas seperti Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Nasharuddin Mat Isa dan penyokong mereka.


Dan Ketua Penerangan PAS telah melakukan pembelaan terhadap Ustadz Hadi dan sekalian barisan pimpinan dari tuduhan bahawa mereka pro-UMNO.

Idris bertanya:

Apa asas beliau mengatakan pimpinan PAS pro Umno (Sinar Harian 19/10/09). Adakah semata-mata kerana buat rumah terbuka orang Umno datang maka orang ini dianggap pro Umno.

Ia telah diketahui umum bahawa isu Kerajaan Perpaduan (UG) yang ditaja oleh Presiden PAS adalah barah yang telah memecah belahkan jemaah selama ini.

Saya telah menulisnya di sini:

NASYA MASIH PERTAHANKAN KERAJAAN PERPADUAN PAS UMNO
93% TOLAK IDEA KERAJAAN PERPADUAN
UNITY GOVERNMENT - BARAH UMNO YANG ADA DALAM PAS
UNITY GOVERNMENT : PANGGILAN YANG MELECEHKAN KEMENANGAN ISLAM

Memang pun isu UG telah dikuburkan, tetapi hantu-hantunya masih dibawa oleh para pimpinan sehingga sikap itu jelas ditunjukkan oleh Pesuruhjaya PAS Selangor di dalam kerajaan Pakatan Rakyat Selangor yang tindakannya itu pula dibela oleh pimpinan tertinggi PAS Pusat.

Justeru itu tidak salah untuk mana-mana pihak termasuk Abd Aziz melakukan rumusan atau mempunyai pandangan bahawa barisan tertinggi PAS yang ada adalah pro-UMNO.

Dengan kekhilafan untuk tidak menyedari Abd Aziz ada mendakwa bahawa Abdul Hadi adalah pro-UMNO, saya meminta maaf TETAPI selebih isi kandungan yang menyangkut persoalan kelembapan pimpinan tertinggi PAS terutama watak yang menyamai watak Tun Abdullah memimpin UMNO tetap saya pertahankan kerana itu yang menjadi fokus tulisan Abd Aziz Bari, bukan soal pro-UMNO
sumb3r

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

4lower