.
`
refresh 4 new artikal
.

26 August 2009

Isu sebat pesalah arak: Kenyataan media Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang..
Tidak sama hukuman rotan syariah

Isu hukuman sebat kepada pesalah minum arak telah menarik perhatian pelbagai pihak untuk memberikan pandangan dan komen masing-masing.

Hukuman yang dirujuk sebagai pelaksanaan hukum Islam di bawah Seksyen 136 Enakmen Pentadbiran Agama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4 enakmen sama (Pindaan) 1987 sebenarnya masih tidak mengikut prinsip syarat hukum Islam yang sebenar.

Di bawah hukum Islam, kesalahan meminum arak adalah diletakkan di bawah hukum hudud, iaitu satu hukum yang dinaskan mengikut Al-Quran dan Hadis Rasulullah SAW.

Apabila asasnya adalah nas, maka ia adalah aspek agama Islam yang wajib untuk dilaksanakan kepada penganutnya – kerana ia berkait dengan tanggungjawab antara manusia dengan Tuhan, antara dosa pahala serta pembalasan di hari akhirat.

Jika bersandarkan kepada nas, maka hukuman ke atas peminum arak untuk penganut Islam setelah sabit kesalahan ialah sebatan antara 40 hingga 80 rotan jumlahnya.

Apa yang paling penting untuk difahami ialah cara sebatan yang dilaksanakan di dalam penjara sekarang adalah sangat berbeza dengan kaedah sebenar hukum Islam, kerana mengikut Islam sebatan ini perlu mengambil kira keadaan dan kesihatan pesalah, selain dari memastikan pesalah dalam keadaan sepenuhnya berpakaian menutup aurat.

Alat sebatan dan kaedah merotan hendaklah juga sederhana, antaranya bila sebatan dilaksanakan tangan tidak boleh diangkat sehingga menampakkan ketiak.

Sebatan juga tidak boleh sampai mencederakan, dan sebatan dilakukan di beberapa tempat pada badan dan bukannya pada satu tempat sahaja.

Dalam Islam, hukuman ini bukan bersifat untuk menyeksa tetapi bersifat mendidik pelaku kesalahan serta mendidik masyarakat awam supaya gerun untuk melakukan perbuatan itu lagi.

Aspek pencegahan inilah yang perlu ada dalam melaksanakan hukuman dalam undang-undang Islam. Ia memerlukan pindaan supaya proses undang-undang Islam yang adil dapat dilaksanakan.

Oleh yang demikian, kita meminta supaya pihak berkuasa tidak gopoh dalam pelaksanaan itu sehingga memberi gambaran salah mengikut syariat Islam.

Dalam masa yang sama kita berharap supaya wanita yang disabitkan itu bertaubat kerana Allah Maha Pengampun dan Penyayang.

Apa yang seharusnya berlaku ialah arak haruslah di haramkan penjualannya secara menyeluruh terlebih dahulu kepada semua orang Islam. Masyarakat dan kerajaan juga perlu dididik supaya faham bahawa arak adalah haram di sisi agama Islam.

Haramnya arak adalah tidak mengira tempat – sama ada restoran kecil atau besar, atau hatta di dalam rumah sendiri.

Menjalankan hukuman terhadap peminum arak tanpa menghapuskan puncanya – adalah seumpama menghadapi nyamuk Aedes dengan menamparnya sahaja, tetapi longkang-longkang dibiarkan berselerak sehingga menjadi tempat pembiakan nyamuk yang membawa denggi!

(Artikel ini diterbitkan sepenuhnya daripada kenyataan media Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.)

sumber, Malaysiakini

[[ Setuju dengan penjelasan dari Tok Guru Haji Abdul Hadi Awang berkaitan isu ini..satu penerangan ringkas yang padat, membawa mesej2 tertentu serta mampu mengurangkan polimik yang timbul dari isu ini...

Sememangnya cara pihak2 tertentu termasuk pihak kerajaan menangani isu ini secara tidak berhemah tanpa dilatari dengan ilmu agama, mampu menimbulkan fitnah dan prasangka negatif terhadap keistimewaan undang2 Islam...maka dengan itu, adalah wajarlah perkara ini dirujuk dan diserahkan kepada pihak2 'berwajib' dan berautoriti untuk menjelas dan menjawabnya..


Semoga media perdana dlm negara ini tanpa sikap bias dan hasad, menyiarkan kenyataan penjelasan sebegini walaupun ia dari pembangkang..semoga akhirnya sinar Islam akan menerangi bumi Malaysia suatu hari nanti, insyaallah.....wallahua'lam..]]

Maklumat berkaiatan:

- Isu Sebat : Jawapan Kepada Tun Dr Mahathir - zaharuddin.net

- Isu Kartika: Kekeliruan masyarakat punca polemik. - ABIM

- Mufti: Sepatutnya dirotan 80 sebatan - Mufti Perak

1 comment:

  1. terima kasih krn menyiarkan artikel ini..bersama saling ingat memperingati di bulan yang mulia ini..Allahuakbar!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

4lower