.
`
refresh 4 new artikal
.

02 July 2009

UM: 2 OKT dijangka ‘gantung pengajian’

Tertuduh yang diikat jamin semalam, Mohamad Izzuddin Hilmi Mohd Zaini dan Muhammad Syahrul Deen Ahmad Rosli akan digantung pengajian di Universiti Malaya.

Kenyataan dikeluarkan oleh penasihat undang-undang Hal Ehwal Pelajar universiti tersebut, Puan Thanavathi K. Krisnan petang semalam.

Walaubagaimanapun, tidak terdapat apa-apa kenyataan bertulis dikeluarkan lagi oleh beliau.

Ibu bapa tertuduh telahpun menghantar surat rayuan terhadap keputusan tersebut.

Dalam pada itu, menurut sumber pentadbiran universiti berkenaan kemungkinan rayuan tersebut diterima agak tipis.

Timbalan Naib Canselor, Datuk Prof. Madya Dr. Azarae Hj. Idris gagal dihubungi bagi mendapatkan maklumat lanjut. Beliau dipercayai menghadiri beberapa mesyuarat tertutup di Putrajaya semalam.

Keputusan tersebut juga boleh dipengaruhi oleh Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) yang baru dipinda. Pindaan terbaru itu menyebut sebarang kesalahan di dalam universiti tidak boleh dibawa kepada penahanan polis. Keputusan juga tertakluk kepada Mahkamah Universiti.

Hakim bagi Mahkamah Universiti, Prof Madya Dr. Ruzman Md. Noor walaubagaimanapun tidak dapat dihubungi dalam minggu ini.

Terdahulu, pemerhati kes contengan protes ‘anti-Rosmah’ di Universiti Malaya dari Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) semalam menyifatkan situasi kes dan tingkahlaku polis boleh dipertikai dari pelbagai sudut.

Pertikaian termasuk dakwaan pertama yang hanya melibatkan Seksyen 14(1)(b) Akta Pengangkutan Jalan 1987 tetapi dibawah tahanan semalam seminggu.

Kesalahan tersebut juga tidak boleh dibawa kepada polis tetapi tertakluk kepada bidang kuasa pengawal keselamatan dan Mahkamah Universiti.

~mahasiswakini~

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

4lower