.
`
refresh 4 new artikal
.

16 July 2009

SPRM Diperkudakan Lagi..


Lima pegawai dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini menyerbu pejabat anggota Exco kerajaan Selangor, Ean Yong Hian Wah di bangunan Sekretariat Negeri di sini hari ini.

Pegawai berkenaan dikatakan mencari dokumen berhubung cara peruntukan negeri dibelanjakan.

Dalam serbuan kira-kira 5 petang, SPRM turut merampas sebuah komputer riba dan unit pemprosesan pusat (CPU) dari pejabat Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Seri Kembangan itu yang terletak di tingkat 15 bangunan berkenaan.

Setiausaha politik Yong, Teoh Beng Hock, turut ditahan oleh pegawai SPRM untuk disoal.

Yong adalah antara tujuh ADUN dan anggota Exco yang disiasat oleh SPRM kerana didakwa menyalahgunakan peruntukan negeri yang disalurkan menerusi Pejabat Daerah Petaling. Difahamkan SPRM memulakan siasatan selepas menerima aduan daripada pihak yang mendakwa mereka tidak menerima wang daripada peruntukan itu.

Selain Yong, enam lagi ADUN yang turut disiasat ialah Teresa Kok (DAP-Kinrara), Elizabeth Wong (PKRBukit Lanjan), Hannah Yeoh (DAP-Subang Jaya), Dr Cheah Wing Wah (DAP-Damansara Utama), Edward Lee (DAP-Bukit Gasing) dan Lau Weng San (DAP-Kampung Tunku).

Pada sidang akhbar sebelum itu, Yong berkata tiga pegawai SPRM datang ke pusat khidmat beliau di Sri Kembangan kira-kira 12.30 tengah hari untuk mencari dokumen.

"Mereka (SPRM) tidak mendapat keizinan saya tetapi muncul begitu saja," kata Yong, sambil menambah beliau tidak tahu apa yang pegawai berkenaan benar-benar mahu.

Yong berkata SPRM perlu memberi penjelasan kenapa hanya penyokong kerajaan sahaja yang disiasat dan tertanya-tanya sama ada agensi berkenaan didesak untuk berbuat demikian oleh pembangkang (Barisan Nasional).

Beliau turut bertanya sama ada SPRM turut menyiasat penggubal undang-undang negeri dalam kerajaan BN sebelum ini yang membelanjakan peruntukan tahunan mereka berjumlah RM500,000 hanya dalam masa dua bulan sebelum pilihan raya umum Mac 2008.

http://bloglist-politik.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

4lower