.
`
refresh 4 new artikal
.

05 June 2009

Usul Dewan Ulamak Untuk Bolot 3 Jawatan Utama PAS DitolakUUsul untuk membahaskan resolusi Dewan Ulama Pas supaya jawatan tertinggi parti itu dikhususkan untuk ulama sahaja telah ditolak.

Semalam, Muktamar Dewan Ulama Pas sepakat mencapai resolusi supaya jawatan Presiden, Timbalan Presiden dan satu dari tiga jawatan Naib Presiden di khususkan untuk ulama sahaja.

Usul Dewan Ulama Terengganu itu dibuat atas dasar ulama telah mempelopori penubuhan PAS dan menerajui kepemimpinan ulama sejak 27 tahun lalu - apabila era Datuk Asri Muda yang dianggap nasionalis ditumbangkan pada 1982.

"Ini bukan bermaksud hendak mengetepikan sumbangan yang diberikan oleh kepimpinan besar dalam jemaah yang bukan ulama, seperti aktivis.

"Tetapi jawatan presiden dan timbalan hanya satu sahaja. Dan satu daripada tiga tempat untuk naib. Perkara ini perlu dipertegaskan balik," kata pembentang usul Nik Masri Nik Malik.

Dalam sesi perbahasan ucapan dasar ketua dewan Datuk Mohamad Daud, perwakilan negeri itu membuat gesaan yang serupa dengan alasan dua jawatan teratas menganggotai badan berpengaruh besar dalam penggubalan dasar parti itu, Majlis Syura.

Saiful Bahari Mamat berkata, perkara itu mesti dipertegaskan kembali kerana ia digariskan dalam perlembagaan parti.

Sementara itu semalam ketua baru Dewan Ulama, Datuk Harun Taib ketika ditemui selepas muktamar berkata, usul tersebut bukanlah satu keutamaan kepadanya, sebaliknya ingin meraih sokongan lebih besar buat PAS daripada pelbagai pihak.

"Saya tidak tumpu kepada usul itu, tetapi kerja yang lebih besar daripada itu bagi saya, (kita hendaklah) membesarkan lagi (sokongan kepada) PAS supaya mendapat sokongan masyarakat pada masa akan datang," katanya.

Pengerusi Jawatankuasa Perbahasan Muktamar Pas Mahfuz Omar, hari ini berkata usul dari Dewan Ulama itu tidak dapat dibahaskan dalam Muktamar Pas ke-55 hari ini kerana ia tidak memenuhi kritera perbahasan.

Beliau menjelaskan usul yang menuntut kepada pindaan perlembagaan parti tidak boleh dibahaskan dalam muktamar. Usul sedemikian rupa perlu di bincangkan dahulu di peringkat Jawatankuasa Pusat Pas.

~GB~

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

4lower