.
`
refresh 4 new artikal
.

20 June 2009

PAS UMNO : Kepimpinan Negara Kini Di Tangan Najib dan Rosmah?

Kerajaan UMNO BN hari ini diberi nama kerajaan isteri suami malah didakwa sebagai kerajaan bini Perdana Menteri, Datuk Seri Najib oleh tokoh-tokoh Umno sendiri," demikian dinyatakan oleh Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar.

Menurut Mahfuz, hakikat bahawa isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor begitu berkuasa telah diiktiraf oleh Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew.

Prof Dr Hamirdin Ithnin sebelum ini pernah bertanya di dalam blognya samda Rosmah kini sudah menjadi Menteri Perdana lantaran menerima penghormatan setinggi itu daripada bekas Perdana Menteri Singapura tersebut.


Mengulas kunjungan hormatnya menemui Rosmah, Kuan Yew berkata, beliau melakukan kunjungan hormat menemui Rosmah kerana beliau diberitahu Najib dan isterinya berkerja sebagai satu pasukan dan adalah perlunya baginya memahami kedua-dua anggota pasukan itu.

Tidak ada mana-mana pembesar utama negara asing yang mengadakan kunjungan hormat menemui mana-mana isteri Perdana Menteri Malaysia sebelum ini.

Lee Kuan Yew semasa lawatan ke Kuala Lumpur, beliau telah telah mengadakan pertemuan dengan Rosmah. Bila ditanya kenapa beliau bertemu dengan Rosmah, jawapannya ialah:


Lee said he called on Rosmah because he had been told that she and her husband worked as a team and it was necessary for him to understand both members of the team.

Lee menambah lagi,

“I emphasised to both that cooperation has to be long term, not chop and change, and it has to be across the board, you can’t just pick and choose,” he said.


Di sini Lee KY menegaskan hal hal polisi negara dibincangkan dengan kedua dua Perdana menteri dan isterinya.

Mengulas mengenai isu Kerajaan Perpaduan yang hangat diperkatakan kini, Ahli Parlimen Pokok Sena itu berkata PAS tidak akan membenarkan dirinya menjadi talian hayat untuk untuk memulihkan krisis kepercayaan rakyat terhadap Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak, Umno dan Barisan Nasional (BN).

Beliau berkata, krisis kepercayaan rakyat terhadap Najib, Umno dan BN kini begitu parah sehingga apa yang disebut sebagai kerajaan perpaduan hendak dijadikan talian hayat "untuk menyambung nafas mereka".

Menurut Mahfuz, kalau dahulu rakyat mendengar parti-parti komponen BN mengadu mereka dibuli oleh Umno, keadaan kini bertambah parah apabila suasana hilang kepercayaan parti-parti komponen BN terhadap Najib merebak pantas seperti api dalam sekam.

"Kepimpinan Najib kini menghadapi krisis kepimpinan dari dalam BN malah dari dalam Umno sendiri sehingga beliau kini sangat terdesak dan tertekan.

"MCA dilihat mengugut mahu keluar dari BN manakala tokoh-tokoh Umno sendiri mengadakan kempen bisik-bisik yang mempersoalkan kepimpinan Najib."

Mahfuz menegaskan, segala keupayaan dan kepakaran akan digembelingkan habis-habisan bagi memastikan kemenangan PAS dalam pilihan raya kecil Manek Urai untuk memberi isyarat tegas dan jelas bahawa ia tidak boleh digunakan kuda tunggangan untuk memulihkan krisis kepercayaan terhadap Najib, Umno dan BN.~GB~

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

4lower