.
`
refresh 4 new artikal
.

14 June 2009

Buat hubungan dengan Umno, saya tidak boleh terima – TGNA
Hubungan dan masalah berbincang ini memang Islam pun benarkan, dan Kerajaan Persekutuan pun dibenarkan. Tetapi buat hubungan dengan Umno, saya tidak boleh terima kerana buat hubungan dengan Umno lain, bekerjsama dengan kerajaan federal lain - TGNA

Hubungan dan masalah berbincang ini memang Islam pun benarkan, dan Kerajaan Persekutuan pun dibenarkan. Tetapi buat hubungan dengan Umno, saya tidak boleh terima kerana buat hubungan dengan Umno lain, bekerjsama dengan kerajaan federal lain - TGNA


Buat hubungan dengan Umno lain, bekerjsama dengan kerajaan federal lain – TGNA

Bagi saya, masalah muzakarah-muqabalah tidak perlu ditimbulkan secara agenda. Benda ini, Islam telah lama membuka peluang untuk berbincang. Kita hendak sebutkan sebagai agenda adalah satu yang tidak betul, seakan-akan Islam tiada agenda untuk bertemu dengan orang.


Sedangkan Islam terbuka selama-lamanya. Tidak perlu diagendakan dalam ucapan kita kerana barang sudah sedia ada. Dalam istilah Arab dipanggil tahsilul hasil yakni mengadakan benda yang sudah sedia ada.


Jadi, Islam sejak daripada awal lagi membuka peluang kepada manusia yang menentangnya untuk berbincang. Itu sejak awal lagi, tidak perlu diagendakan. Bila kita mengagendakan apa yang sudah sedia ada bererti kita mengadakan barang yang sudah sedia.

Hubungan dan masalah berbincang ini memang Islam pun benarkan, dan Kerajaan Persekutuan pun dibenarkan. Tetapi buat hubungan dengan Umno, saya tidak boleh terima kerana buat hubungan dengan Umno lain, bekerjsama dengan kerajaan federal lain.


Sekarang, dalam keadaan Presiden Umno sebut One Malaysia, masih lagi Kelantan diarahkan oleh Kerajaan Pusat supaya pegawai pertanian pusat jangan kerjasama dengan kerajaan negeri Kelantan.
Hal ini memang ada, dan direkod dalam minit mesyuarat kami. Pihak kementerian mengarahkan pegawainya di Kelantan di bawah JPP supaya jangan bekerjasama dengan Kerajaan Kelantan dalam bahagian pertanian. Itu berlaku semasa One Malaysia diisytiharkan. Apa erti One Malaysia? Serupa sahaja. Ia tidak lebih daripada sekadar slogan semata-mata. – TGNA

3 comments:

  1. Hubungan dengan DAP tak pa.Tanah beribu hektar bagi kat DAP tak pa.Biar pi orang melayu merempat.Sebut pasal agama,orang melayu ikut saja apa cakap saya.Hubungan dengan Elizabeth Wong paling saya suka.

    ReplyDelete
  2. ya... kwn ngan DAP xpa... pasni masjid tukaq jadi tok kong cina xpa... pasni babi halal... xpa... pasni melayu tidoq tepi parit... xpa.... pasni melayu mengemis... xpa... asalkan DAP semua nya XPA...

    ReplyDelete
  3. bila barua2 umno masuk blog PR itulah yg anda dapat dari 2 ekor malaun ini.2 ekor diatas tu bukan tau apa pun poltik MALAYSIA. dia org ni peminat setia tv3 suku @ UTUSAN MELOYA@ mediakeparat yg sewaktu dgnnya.sebab tulah komen diaorng mcm maramjadah.biadab.tanpa fakta.

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

4lower