.
`
refresh 4 new artikal
.

25 May 2009

Puasa Sunat Dan Mogok Lapar di Perak bertepatan : Ustaz Ahmad AwangAnna Yusof

KUALA LUMPUR, 25 Mei (SK) : Esok tanggal 1 Jamadil Akhir adalah hari yang sangat sesuai dan digalakkan untuk umat Islam berpuasa sunat selama tiga hari berturut-turut dan bermunajat pada malam hari.

Pesuruhjaya Pas Perak, Ustaz Ahmad Awang menegaskan keputusan Badan Perhubungan Pas Perak untuk menganjurkan puasa sunat dan munajat sewaktu berhadapan dengan kemelut politik di negeri Perak juga adalah selaras dengan Islam.

Katanya, keputusan Pas selaras dengan hasrat parti-parti komponen Pakatan Rakyat yang mahu menganjurkan mogok lapar tiga hari mulai esok sebagai membantah kezaliman Barisan Nasional terhadap rakyat di negeri itu.


“Saya sudah bertanya kepada rakan-rakan bukan Islam daripada Dap dan KeADILan, mereka mengatakan mogok lapar yang dianjurkan tidak dibuat sehingga menyeksa diri.

“Lagi pun mereka menyediakan khidmat doktor yang akan sentiasa memantau keadaan,” katanya.

Sekaligus Ustaz Ahmad menolak kenyataan Mufti Perak, Harussani Zakaria yang mengatakan umat Islam haram melakukan mogok lapar.

“Jangan kita terperangkap dengan mainan media, kita orang Islam, sudah tentu kita faham beza antara mogok lapar dengan berpuasa sunat.

Ustaz Ahmad memberitahu, beliau sudah mengarahkan Pas Kawasan-kawasan seluruh Perak untuk menganjurkan puasa sunat dan pada Khamis (hari ketiga berpuasa) malamnya diadakan solat hajat dan munajat.

Tegasnya, matlamat utama berpuasa sunat dan munajat diadakan ialah untuk memohon kepada Allah agar digerakkan hati pihak yang berkuasa bagi membubarkan Dewan Undangan Negeri.

“Kita tidak mahu terlalu hampa dengan kecewa dengan keputusan Mahkamah Rayuan, kita masih ada peluang di Mahkamah Persekutuan, apa yang kita mahu, sebagai orang Islam, kita mesti sentiasa dekat kepada Allah dan memohon pertolongan dari-Nya,” tegas beliau.

Sehubungan itu beliau mempelawa umat Islam yang berpuasa di Perak untuk menyerai majlis berbuka puasa yang akan diadakan di Pejabat Badan Perhubungan Pas Perak selama tiga hari berturut-turut mulai esok.

http://www.suarakeadilan.comNo comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

4lower