.
`
refresh 4 new artikal
.

27 May 2009

Penafian : Tidak ada ADUN Islam Pakatan Rakyat yang mogok lapar, kami puasa sunat.

Berikutan dengan satu berita berupa komen dari bekas Mufti Perlis Dr. Asri yang baru disiarkan oleh mStar sebentar tadi (komen beiau satu pastekan untuk tatapan pembaca), dengan ini saya mengesahkan tidak ada seorang pun dari orang Islam di Perak atau diluar Perak menyertai mogok lapar yang saya akui juga bercanggah dengan Islam seperti yang diutarakan oleh Dr. Asri.


Kami sejak awal memaklumkan bahawa umat islam dianjurkan berpuasa sunat bermula dari 1 Jamadal Akhir hingga 3 Jamadal Akhir pada hari khamis ini. Kedudukan puasa sunat itu telah saya terangkan dalam tulisan yang lepas walaupun cuba tidak difahami oleh sekumpulan orang yang sengaja untuk mempermainkan hukum puasa sunat yang sedia ada itu.

Kebiasaan berpuasa Ramadhan pada setiap tahun oleh umat Islam menyebabkan timbul satu kejangalan malah tindakan bodoh yang bercangah kepada Umat Islam bila mereka mengadakan mogok lapar.

Bagi rakan non-muslim yang menyertai mogok lapar mereka sebenarnya masih dianjurkan untuk minum setiap 6 jam untuk mengelak mudharat lebih besar kepada kesihatan. Tempoh 72 jam walaupun hanya minum setiap 6 jam saya kira cukup memeritkan dan satu pengorbanan dari sekolompok penyokong kami dalam Pakatan Rakyat yang mengharapkan DUN Perak dibubarkan.

Bagi yang bergama Islam, hari terakhir puasa sunat pada Khamis ini akan diadakan majlis berbuka di Pejabat Perhubungan PAS Perak di Medan Istana dan diikuti dengan program solat hajat dan sebagainya.

Berikut adalah petikan dari komen Dr. Asri yang saya maksudkan:-

Rabu Mei 27, 2009
Dr Mohd Asri: ‘Mogok lapar' ditolak oleh Islam
Oleh ZIEMAN

MOGOK lapar adalah sesuatu yang salah di sisi Islam, kata bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Beliau yang kini berada di Lampeter, United Kingdom melalui kiriman emelnya kepada mStar Online berkata, walaupun tindakan mogok lapar itu dikatakan untuk tujuan yang baik, ia tetap ditolak kerana dalam Islam, matlamat tidak menghalalkan cara.

Beliau berkata demikian bagi mengulas tindakan 'mogok lapar' yang diadakan oleh ahli-ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perak selama 72 jam bermula semalam yang didakwa mereka bertujuan untuk menggesa Dewan Undangan Negeri dibubarkan dan hak mengundi dikembalikan kepada rakyat.

Mengulas lanjut mengenai hukum bagi seorang Muslim yang menyertai mogok lapar, Dr Mohd Asri berkata:

"Dalam Islam matlamat tidak menghalalkan cara (the ends do not justify the means). Apa sekalipun hasrat baik tidak boleh dihalalkan dengan cara yang tidak diterima oleh syariat. Mogok lapar adalah satu penyeksaan diri sendiri yang mempunyai ‘nilai ketidakcerdikan’ yang amat sangat.

"Memang, pada zaman Nabi ia pernah dibuat oleh ibubapa kuffar Quraish bagi membantah anak-anak mereka menganut Islam. Namun itu adalah kebodohan kaum Quraish.

"Para Nabi a.s. dan pengikut mereka telah menentang berbagai sistem dan kezaliman, tiada seorang pun di kalangan mereka yang melancarkan mogok lapar. Allah tidak pernah mensyariatkan hal itu sama sekali.

"Mungkin Gandhi pernah menjadi contoh dalam hal itu. Tetapi tidak para pejuang Islam. Jika ada pun seseorang berpuasa dengan cara yang diajar oleh Allah dan RasulNya. Bukan untuk membantah sesiapa, tetapi mendekatkan diri kepada Allah.

"Itupun dilarang ‘wisal’ dalam puasa, maksudnya berterusan tanpa buka setelah masuk waktu berbuka. Malanglah, jika umat Islam terpengaruh dengan pendekatan yang bukan Islamic, bukan memperkenalkan kematangan pemikiran Islam.

"Jika seseorang mati dalam mogok lapar, ia termasuk dalam hukum membunuh diri. Ini seperti dalam hadis al-Bukhari, dalam sebuah peperangan, ada seorang pejuang telah berjuang dengan hebat sehingga dia dipuji oleh para sahabat.

"Nabi memberitahu mereka dia ahli nereka. Mereka hairan. Namun apabila diperiksa didapati dia membunuh diri kerana tidak sabar atas kecederaan yang dialaminya. Dengan itu, bagi saya jika ‘pejuang mogok lapar’ mati dia termasuk dalam hadis ini.

"Orang politik mungkin menghalalkan apa sahaja untuk politik mereka, tetapi para pejuang prinsip hendaklah berpegang kepada prinsip tanpa mengira siapa pun,” katanya.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

4lower